Tandvärk – när det gör ont i tänderna

Om du drabbas av tandvärk ska du uppsöka tandläkaren så snart som möjligt. Det blir sällan bättre av att du väntar och ju snabbare du får behandling desto bättre. Tandvärken kan variera från och till men också vara mycket intensiv. Det beror på vad som orsakar smärtan.

Hur stoppar jag min tandvärk nu?

Det kan vara svårt att säga exakt var det gör ont eftersom smärtan kan stråla ut i ett större område, exempelvis kring örat.

Att det gör ont beror på att en eller flera nerver i en tand har blivit infekterade. Ju snabbare du får hjälp att åtgärda tandvärken, desto bättre är det. För att snabbt lindra smärta ska du ta receptfria smärtstillande värktabletter och undvika att ligga ner, det kan istället öka trycket och göra att du får ännu ondare.

Du bör uppsöka en tandläkare så snart du kan, helst samma dag. Vaggeryds Tandvård erbjuder akuttider under kvällar och helger.

Här kan du se vad du i första hand kan göra:

  • Att ta smärtstillande läkemedel, såsom Alvedon och Ipren brukar lindra.
  • Det finns också receptfri bedövande salva du kan sätta på det drabbade området. Se till att tvätta händerna noga innan och att inte ta för mycket. Försök att inte svälja direkt efter att du applicerat utan låt det verka på området en stund. Bedövningen håller i sig i ca en timme.
  • Det kan också lindra att hålla något kallt mot kinden där det gör ont.
  • Blir det inte bättre, kontakta oss direkt